Het kaarten tellen bij het Blackjackspel

Het spelen van spellen door de eeuwen heen

Spelletjes spelen is niet alleen een leuke manier van tijd verdrijf, het is ook een oude manier om bijvoorbeeld je krachten met iemand te meten. Voetbal bijvoorbeeld, worstelen boksen. De denkspelen zijn een krachtmeting van de intelligentie. Hoogstwaarschijnlijk vinden de verschillende denkspelen zoals schaken en backgammon hun oorsprong in het leger. Bij het bedenken van aanvalsstrategieën werden pionnen en een bord gebruikt, waarop de mogelijkheden en de counter reacties van de andere partij werden uitgespeeld om zo de eventuele resultaten van een nog te voeren slag te voorspellen. Je hoeft niet perse superintelligent te zijn om denkspelletjes te winnen, Soms is het ook een kwestie van logisch nadenken en geluk en onthouden wat er op de speeltafel gebeurt. Welke kaarten zijn inmiddels uitgespeeld en welke niet?

Hoe wordt het spel gespeeld?

count-cards-blackjackHet blackjack spel is misschien beter bekend onder de naam eenentwintigen. En, zoals de naam al aangeeft is het de bedoeling van het spel 21 kaartpunten in handen te krijgen. Zit je met je totaalscore aan kaartpunten over de 21, dan heb je sowieso verloren. Heb je minder dan 21 kaartpunten in handen, dan heb je een kans om te winnen, ook al heb je niet precies 21 punten. Wanneer niemand van de spelers precies 21 punten heeft, heeft degene met het puntenaantal het dichts bij de 21 gewonnen. Het tellen van de kaartpunten is simpel. Iedere kaart geeft de waarde zelf aan en de kaarten boer, vrouw en heer tellen voor ieder 10 punten. De aas kan in de meeste blackjack varianten voor 1 of voor 11 punten gelden.

Het kaarten tellen bij het Blackjackspel

Bij het spelen van de meeste kaartspelen is het belangrijk op te letten wat er op de speeltafel gebeurt. Niet alleen wat je zelf in handen hebt, maar ook wat er met je medespelers gebeurt. In sommige varianten worden kaarten open op tafel gelegd. Dit geeft de speler een goede gelegenheid na te denken over de mogelijkheden in het verdere verloop van het spel. Liggen er bijvoorbeeld al 3 vieren op tafel en heb je zelf een 7 en een kaart met de puntenwaarde 10 in handen, totaal dus 17 punten, dan is de kans niet zo heel groot dat je nog een vier in handen krijgt en kan je wellicht beter overgaan tot het sparen op een andere combinatie. Er zijn verschillende tactieken voor het tellen van kaarten bij het blackjack. Hierover zijn zelfs verschillende boeken en instructiefilmpjes op het internet te vinden. Maar om succesvol te zijn bij het blackjack spel gelden slechts enkele simpele regels:

  • Zorg dat je de spelregels kent. Hoe beter je de spelregels kent, des te groter je kans om te winnen.
  • Laat uit niets blijken welke kaarten je zelf in handen hebt zodat je tegenstanders niet uit je houding of uit iets wat je zegt kunnen inschatten hoeveel kaartpunten je in handen hebt.
  • Let op wat er op de tafel gebeurt. Welke kaarten zijn al gespeeld en uit het spel, welke kaarten lijken je medespelers te hebben. Hoe meer je kunt onthouden, des te beter kun je inschatten welke kaarten nog in het spel zitten en of er een kans is of je de door jou gewenste kaart nog in handen kunt krijgen.
  • Probeer uit de lichaamshouding en reacties van je tegenstanders op te maken of zij goede kaarten of slechte kaarten in handen hebben, Nerveuze trekjes, stiekem gelach, overmoedigheid… Maar laat je niet in de luren leggen door het omgekeerde blufgedrag! Sommige mensen zijn heel goed in het verbergen van hun echte emoties en hebben dit getraind.
  • Zorg dat je plezier hebt in het spel, en je aandacht erbij houdt. Het winnen van geld zou niet het ultieme doel van het meedoen aan een spelletje Blackjack moeten zijn, maar een leuke bijkomstigheid.

Wanneer je je met het blackjack spel bekend hebt gemaakt en je overgaat tot tactieken zoals het tellen van kaarten, onthoud dat je dit niet openlijk doet. Dit verraadt je tactiek en kan je tegenstanders alleen maar helpen. Maar onthoud ook dat het tellen van kaarten geen garantie geeft dat je ook uiteindelijk met de poet naar huis gaat. Gokspelen zijn gokspelen en er is altijd die onbekende variant die roet in het eten kan gooien. Een tegenstander doet iets onverwachts. De bank heeft een winnende combinatie in handen. En juist dat onvoorspelbare maakt dat mensen blijven spelen! Vergroot je kansen om te winnen met oefening, het leren van bepaalde strategieën en het spelen tegen verschillende tegenstanders. Zet een bedrag in waar je je comfortabel bij voelt en laat je niet teveel onder druk zetten. Kaartspelen is een gezelschapsspel, plezier voor iedereen.

Aanverwante artikelen